Atelier de fapte bune – 28.03.2019

„Atelier de fapte bune”

Denumire proiect: Atelier de fapte bune.
Participanți:
Copiii clubului Imalo
Centrul de recuperare Marisa : https://www.facebook.com/centrul.marisa
Perioada de desfășurare: 28.03.19 -15.04.19
Colaboratori:
– din partea centrului Marisa: Alice Suttyak – coordonator centrul Marisa, Lavinia Luca – ergoterapeut, Andreea Motoc – fiziokinetoterapeut, Corina Teodorescu- coordonator ateliere.
– din partea clubului Imalo:Vio, Robert, Tabita
Idei ce susțin proiectul:
• Dezvoltarea interacțiunilor sociale
• Activități de dezvoltare a abilității manuale
• Formarea autonomiei personale și sociale
• Educație moral civică
• Diversitate
• Toleranță
Argument :
Vârsta școlii primare este cea mai favorabilă perioadă pentru dezvoltarea copilului din punct de vedere socio-emoțional. Este vârsta la care copiii încep a-și pune întrebări despre diferența dintre bine și rău, frumos – urât, sărac – bogat, sănatos – bolnav… Astfel copilul începe să observe că oamenii din jurul lui nu sunt la fel și că la unele persoane aceste diferențe sunt mai vizibile( ex. dizabilitatea fizică). De multe ori copiii, curioși fiind, se uită insistent la alte persoane care sunt diferite ca aspect fizic și comportament. De multe ori arată cu degetul spre acele persoane, lucru care este neplăcut atât pentru părinți cât și pentru cel vizat.
Idei de bază care sunt împărtășite copiilor în cadrul acestui proiect:
• Două persoane nu sunt la fel – unele diferențe sunt mai vizibile decât altele
• Dizabilitatea este doar o caracteristică a unei persoane
• Copiii cu dizabilități sunt ca toți ceilalți copii deoarece doresc prieteni, respect și includere
• Copiii pot fi născuți cu dizabilități sau pot deveni persoane cu handicap din cauza unui accident sau a unei boli
• Nu poți “prelua” o dizabilitate de la altcineva
• Doar pentru că cineva are o dizabilitate fizică (atunci când o parte sau părți ale corpului nu funcționează bine) nu înseamnă că au neapărat o dizabilitate cognitivă (în gândire)
• Copiii cu dizabilități pot face multe dintre lucrurile pe care un copil le face, dar ar putea dura mai mult. Pot avea nevoie de asistență sau echipament adaptiv pentru a fi ajutați
Etapele desfășurării proiectului:
• Joi 28.03.19 între16.30 și 17.30 Vizită la Centrul de recuperare Marisa.
Aici copiii vor purta discuții cu diverși terapeuți care le vor explica, pe înțelesul lor, ce înseamnă dizabilitate, cum să se poarte în preajma copiilor cu dizabilități și care sunt diversele metode terapeutice cu care se lucrează; vor vedea unde și cum se fac terapii; o vor cunoaște pe Briana Marisa, o fetiță de 8 ani, care urmează zilnic terapii în centru.
• Luni 01.04., marți 02.04., joi 04.04., luni 08.04., marți 09.04. Ateliere de creație
În cadrul atelierelor copiii clubului Imalo vor învăța să meșteșugească decorațiuni de Paști, diverse obiecte și jucării sub îndrumarea Laviniei Luca – ergoterapeut și a Corinei Teodorescu – coordonator ateliere.
• Joi 11.04. intre 17.30 și 18.30 , Târg caritabil la Imalo
În sala mare a clubului Imalo va avea loc un târg caritabil, în cadrul căruia părinții pot cumpăra o parte din obiectele confecționate de copii în cadrul atelierelor.
• 13.04 Târg Baby Iepuraș
Copiii clubului Imalo vor veni, insoțiți de părinți, la orice oră în intervalul 10.00 – 17.00 la Casa Tineretului din Timișoara unde are loc Târgul caritabil Baby Iepuraș. Acolo copiii vor avea la dispoziție un stand, unde sub îndrumarea Laviniei și a unui reprezentant Imalo, își vor expune și vinde produsele. Tot ei vor pune prețurile propriilor produse și se vor ocupa de strategia de marketing și promovare.
În cadrul târgului se pot dona, la centrul de colectare special amenajat, hăinuțe și jucării pe care copiii nu le mai folosesc, acestea se sortează și se împart, de către voluntarii centrului Marisa, mai multor familii nevoiașe.
• Luni 15.04. ora 17 Înmânarea donației
Reprezentanții centrului de recuperare Marisa vor veni în vizită la Imalo, iar copiii le vor înmâna banii strânși în urma celor două târguri caritabile, bani care vor acoperi un număr de terapii pentru beneficiarii centrului. Centrul Marisa al cărui coordonator este mama Brianei, Alice, oferă servicii de medicină alternativă și complementară atât copiilor cu deficiențe neuromotorii, cât și copiilor cu diverse tulburări de comportament. Terapiile complementare și alternative oferite de Centrul Marisa pun accent pe depistarea și intervenția timpurie în diverse deficiențe neuromotorii și comportamentale și se vor desfășura pe tot parcursul anului, în special pentru copiii cu deficiențe care au nevoie constantă și zilnică de servicii de recuperare.

 

Marisa Briana