Tratamente

Briana, în urma naşterii premature, s-a ales cu o leucomalacie periventriculară bilaterală şi retinopatie. Operată de urgenţă la numai 3 săptămâni, a reuşit să scape de orbire, însă a rămas cu o miopie forte, diagnosticată la vârsta de 1 an (până la 2 ani nu a reuşit să stea la investigaţiile amănunţite specifice), valorile sunt de -24 OD şi -21 OS. Pe partea motrică, diagnosticul dat la vârsta de 6 luni este de tetrapareză spastică. Tot de atunci, urmează o sumedenie de terapii de recuperare motrică şi vizuală, locale sau în vecinătate.

Anul 2020 ne-am concentrat pe îmbunătățirea motricității și păstrarea achizițiilor realizate până acum. Vom continua căutările și cercetările pentru găsirea specialiștilor care să ne ofere soluții în vederea stagnării afecțiunilor oftalmologice sau cu ceva mai mult noroc și prin evoluția medicinii poate găsim soluții pentru tratarea afecțiunii ochilor. În funcție de evoluția Brianei, poate apelăm la alte soluții pentru a avea o evoluție mai bună pe motricitate.

În prezent Briana a reușit să se ridice singură în fund, se ridică singură de pe scaun, se ridică în picioare și stă. De mers merge cu cadrul câte jumătate de oră fără probleme, merge distanțe lungi cu sprijin de sub braț, fără a-și mai lăsa greutatea pe mâinile celui ce o ține, ce face mai ușoară deplasarea ei la baie, sau de la mașină în casă sau dintr-o cameră în alta.  La școală se descurcă peste așteptări, socotește și citește. Evident are nevoie de timp dublu pentru rezolvarea sarcinilor față de colegii ei, însă le duce la bun sfârșit. Ținând cont de afecțiunile ei oftalmologice, sunt mai mult decât mulțumită. Și dacă mă gândesc bine, încerc să o ajut și să o implic în tot felul de activități, să achiziționeze cognitiv cât de mult se poate cu ajutorul primirii informației și pe cale vizuală, și atât timp cât mai are încă resturile de vedere.

Toate aceste îmbunătățiri sunt realizate cu ajutorul celor minim 3 ore de terapie pe zi, la un centru în Timișoara, cost aprox de 4100 lei lunar. De 2-3 ori pe an mergem și la centre din străinătate unde costurile ajung la 3000-3500 euro/sesiune de 2 săptămâni.

Pentru 2021 îmi doresc să putem continua în același ritm, să putem beneficia lunar de terapeuți străini, care să vină cu experiența și tehnica lor. Îmi doresc să reușim să își stabilizeze partea superioară a trunchiului și să ajungă să își folosească mâinile la maxim și de ce nu….să își dea drumul să meargă singură. Pot visa frumos nu?

Vă mulțumim tuturor celor care ne sunteți alături prin donații și sponsorizări. Fără fonduri pentru terapii, evoluția Brianei nu ar fi fost atât de bună. Datorită vouă, Briana este un copil recuperat fizic în proporție de 50%, este un copil integrat în școală normală și este un copil fericit, care nu se simte cu nimic mai prejos sau diferită de alți copii.

Cuvintele sunt insuficiente să vă pot mulțumi îndeajuns pentru toți acești ani în care ați susținut-o pe Briana. Mă înclin!

Marisa Briana