Terapii 2015 – Progrese iulie-decembrie

Zilele acestea (august 2015) am lucrat la aducerea la zi a informatiilor pentru siteul Brianei. Am realizat ca, pe parcursul trecerii timpului este greu sa observi cat de mult poate recupera un copil special, imbunatatirile fiind mici si cu evolutie in timp. Imi dau seama in acest an cat de multe am realizat, deoarece scriind progresul cu liniute, urmand cronologia postarilor de pe facebook, ca parca nu se mai terminau.
Dupa 9 sesiuni de terapii la centrul de recuperare din Alba Iulia si doua sesiuni la centrul din Barcelona (din luna mai si noiembrie), Briana (4,5 ani) are progrese evidente pe partea motrică, de la motricitatea grosieră la cea fină şi fiziologică. Dar să le iau pe rând:
– reuşeşte să bea singură apă din recipient uzual (nu sticle speciale cu picurător)

01

– reuşeşte să îşi bea singură laptele din sticlă, fără mânere ajutătoare
– reuşeşte să iniţieze mersul cât de cât correct, în aparate speciale de verticalizare

02

– are control sfincterian complet (am scăpat de pampi)
– reuşeşte să stea aşezată în şezut, fără sprijin pentru mai mult de câteva secunde, să se redreseze în dezechilibru, să se sprijine pe palmă sau cot după caz, să revină în poziţia de şezut

03

– mai nou reuşeşte să se ridice fără ajutor în şezut de pe un plan înclinat la 45 gr
– reuşeşte să se ridice din aplecat în faţă prin revenire la poziţie vertical fără niciun ajutor

04

– reuşeşte să stea în apă, în şezut pe scară fără susţinere exterioară, inclusiv să mişte concomitent mâinile şi picioarele fără a se dezechilibra

05

– reuşeşte să mănânce mâncarea solidă singură, însă cu lingura (nu furculiţa)

06

– a scăpat de constipaţia cronică.
Briana – o fetita fericita

7

De unde am plecat?
Diagnostic: Tetrapareză spastică, Miopie forte -21 OS cu -24 OD, coroidoză miopică
– născută prematur la 30 săptămâni, scor Apgar 7, greutate de 1,900 kg
– la 3 săptămâni a fost operată cu Laser pt retinopatie de prematuritate gr 2 pe OS si gr 3 pe OD.
Evoluţie:
– la 6 luni stadiul „legumă”. Începe programul de stimulare vizuală de la Pufan şi
– la 8 luni începe să întindă mânuţele spre jucării.
– la 10 luni deschide pentru câteva secunde degeţelele de la mâini şi reuşeşte să prindă jucăriile cu ele, reuşim să i se evalueze vederea şi primeşte primii ochelari cu lentile de corecţie de -4 OS şi -4 OD.
– la 1 anişor se întoarce pe o parte şi alta şi primeşte primele lentile de contact cu o corecţie de -8 şi -10.
– la 1 an şi jumătate se rostogoleşte singură şi trecem la lentile de corecţie cu valori de -15 si -17. – la 2 ani reuşim evaluarea completă a ochişorilor, valorile miopiei fiind de -21 OS şi -24 OD şi o veste proastă, deoarece globii oculari au intrat în degenerare, cu risc de complicaţii crescut.
– la 2 ani şi 8 luni, ne-am înscris şi întrun program de recuperare prin acupunctură şi după 2 luni, am reuşit performanţa de a sta singură cu sprijin în funduleţ.
– la 2 ani şi 10 luni, am învăţat să mestecăm şi să acceptăm şi mâncarea bucăţele nu doar pisată. La fel am reuşit să bem apă cu înghiţituri succesive. Iar acum
– la aproape 4 ani nu mai avem progrese evidente, s-a recuperat pe partea cognitivă, însă motric suntem tot la stadiul de stat cu sprijin în funduleţ, păşim mult mai greu şi incorect, deoarece a avut un puseu de creştere şi muşchii nu sunt dezvoltaţi suficient cât să susţină noua greutate.
Toate aceste imbunatatiri se traduc, din pacate, pin sume uriase de bani. Terapiile din acest an de au generat cheltuieli cu ceva mai mult de 17.000 euro.

Marisa Briana