Subluxatia de sold

Noua provocare a Brianei! Operația de corectare a subluxației bilateral de șold!

Briana, 7 ani, paralizie cerebrala, tetrapareza-spastica. Din cauza puseelor de creștere intampina si o spasticitate mult mai crescuta a muschilor, in special cei aductori, oasele cresc, muschii nu sunt lasati de spasticitate sa creasca in acelasi ritm,  iar corpul compenseaza prin subluxatia la nivelul soldurilor. De aceea, ni s-a recomandat interventia de mietonofasciotomie, procedura ce elibereaza muschii spastic si astfel sa prevenim complicatiile sis a ajutam corpul sa se dezvolte si sa recupereze cat mai usor, evitand patologia muscular, pe articulatii, pe oase, etc.

Prin aceasta interventie urmarim ca posibile beneficii:

– Creșterea și îmbunătățirea mișcărilor (active și / sau pasive) în segmentele afectate ale aparatului locomotor.
– Îmbunătățirea abilităților motorii / mobilității mâinilor, a brațelor, a picioarelor și a altor zone.
– Stabilizarea sau corectarea pozițiilor patologice și a posturilor.
– Îmbunătățirea echilibrului, statul în şezut și a verticalizării, precum și posibilitatea îmbunătățirii tipului de deplasare sau de mers pe jos.
– Parametrii biomecanici ai pacienților sunt complet apropiați de normalitate (simetrie, căptușeli etc.).
– La copii: eliberarea creșterii și formarea corpului în general.
– Îmbunătățirea în mestecare, înghițire, pronunție, vorbire, respirație și spută.
– Prevenirea sau stabilizarea problemelor ortopedice, cum ar fi subluxațiile, contracțiile articulare, deformările osoase, recurvatumul și dismetria dacă nu sunt severe (simultan, necesită atenție din partea tehnicienilor ortopezi).
– Îmbunătățirea temperaturii în membre.
– Reducerea sau eliminarea constipației.
– Reducerea sau eliminarea strabismului și îmbunătățirea vederii.
– Reducerea sau eliminarea durerilor de cap și îmbunătățirea echilibrului psihoemoțional și a bunăstării personale.

Interventia se realizeaza in Barcelona, de catre dl dr Nazarov, care are o tehnica proprie aplicata de 25 ani, cu un numar de 7500 de interventii realizate. Costul din pacate nu este deloc neglijabil, doar interventia costa 4500 euro, iar cheltuielile de cazare si drum, sunt undeva la 1000 euro. Ne sunt furnizate documente prin care se poate incerca decontarea unei parti din cheltuieli, insa pe Romania inca nimeni nu a reusit sa deconteze  ceva de la stat, tipul acesta de interventie nefacandu-se in tara.

Am intrat in legatura cu multe familii ai caror copii deja au beneficiat de aceasta interventie, sunt foarte multumiti, dupa cca 6 luni de la interventie, copiii au obtinut beneficii extraordinare pe multe arii de dezoltare.

Briana are programata interventia in 12 decembrie, vom sta in Barcelona din 11 pana in 15 decembrie. Dupa 3 luni poate incepe intensiv recuperarea, am si facut programare la Essentis in luna martie, 2 saptamani de terapii, plus drum si cazare, alti 3000 euro. Nici aceste cheltuieli nu se pot deconta prin stat, nici macar partial.

La fiecare doua luni, avem programate cate doua saptamani de recuperare intensiva in diverse centre profesioniste din Europa, acum eu sper ca voi avea si fondurile necesare pentru a realiza tot planul de recuperare. Momentan, energia noastra o canalizam spre aceasta interventie, care promite multe multe imbunatatiri si care va aduce beneficii majore in viata Brianei.

Cateva informatii despre ce presupune interventia de mietonofasciotomie sunt descrise mai jos:

In paralizia cerebrala, muşchii care sunt excesiv contractaţi din cauza unei spasticităţi permanente (hipertonus muscular) suferă probleme metabolice cum ar fi lipsa de oxigen, nutriţie, exces de acid lactic. Aceasta provoacă dezvoltarea unui proces degenerativ de distrofie în fibrele ţesutului fibros, mai ales în fascii, muşchi, tendoane sau alte ţesuturi. Unele idntre fibre se scurtează şi sunt devitalizate, prezintă retractare miofascială care limitează mişcarea şi posibilitatea de extensie a muşchilor. Aceste retractari, împreună cu spasticitatea duc la apariţia de deprecieri, blochează parţial dezvoltarea normală a unor părţi ale corpului, şi stimulează procesul degenerativ al distrofiei, presând vasele de sânge şi nervii periferici.

În zonele afectate de retractarea miofascială apare, de obicei, şi durerea, aceasta ducând la creşterea spasticităţii, care duc la apariţia de noi retractăriii. Aceasta produce un cerc vicios: durere – spasticitate – retractare – durere.

Dacă retractarea miofascială devine acută şi duce la rigiditate masivă, acestea pot provoca în timp displazie, dislocaţii, deformări osoase şi disimetrii. Simultan, se pot forma contracturi ale articulaţiilor, ca urmare a mobilităţii reduse (de obicei la vârsta de 12 – 15 ani.

Miotenofasciotomia selectivă este o operaţie minim invazivă, care duce la relaxarea musculară produsă din cauza retractarii miofascială, aceasta exclusiv prin secţionarea fibrelor scurtate. Operaţia este realizată cu un scalpel de precizie, prin acces percutanat şi foarte precis (nu este necesară deschiderea operatorie, deci se evită necesitatea suturilor şi apariţia cicatriciilor. Aceasta se realizează prin protejarea ţesuturilor sănătoase şi a tuturor straturilor acestora.

Marisa Briana